Centrum
Streefbeeld van de gemeente
De kernen binnen onze gemeente zijn prettig, comfortabel en veilig ook in de avond en de nacht. De verlichting draagt hier aan bij door een warme kleur, een gelijkmatige verspreiding van het licht in de avonduren, en met aantrekkelijk vormgegeven armaturen. Vanaf de late avond wordt er gedimd of wordt een deel van de lampen uitgeschakeld omdat er weinig mensen meer op straat zijn. De verlichting van ondernemers sluit zich hier bij aan, in de late avond en nacht is alleen nog verlichting voor veiligheid zichtbaar.
Foto′s: winkelgebieden van Marum (links) en Zuidhorn (rechts)
Foto′s: winkelgebieden van Grootegast (links) en Leek (rechts)
Soorten licht in het centrum
In de centrumgebieden zijn detailhandel en horeca geconcentreerd. Er zijn verschillende lichtbronnen zichtbaar zoals:
- openbare verlichting
- etalageverlichting
- aangelichte gevels
- reclames
- terrasverlichting
Gemeentelijk beleid voor Openbare Verlichting
De gemeente kiest in centrumgebieden voor:
- een goede gelijkmatigheid waardoor er weinig donkere vlekken zijn tussen de lantaarnpalen in de avonduren, vanaf 23 uur kunnen enkele lampen worden uitgeschakeld
- een relatief lage verlichtingssterkte in de winkelstraten, waarbij na 23 uur verder kan worden teruggedimd
Foto′s: de Hoofdstraat in Zuidhorn (links) heeft een hogere verlichtingssterkte en gelijkmatigheid dan in Boerakker (rechts) vanwege de hogere gebruiksintensiteit
Reclame
Er is op dit moment geen sprake van overmatige lichtreclame. De gemeente wil een toename voorkomen en toetsen reclame-uitingen aan hun beleid voor welstand en reclame.
Foto′s: Op het Marktplein van Grootegast (foto links) is vooral de aanlichting van het plein bovenop de gebouwen te zien. De ingang van het park wordt met groen aangelicht (foto rechts).
Etalages, winkels, gevelverlichting
Veel winkels laten ’s nachts hun verlichting branden in de winkel, de etalage en/of op de gevel. Deze verlichting is soms feller dan de openbare verlichting van de gemeente en valt dan erg op. Na sluitingstijd wordt de sfeer in het centrum mede bepaald door de verlichting van winkels.
Het laten branden van de verlichting heeft meerdere redenen:
- Inbraakpreventie. Verlichting als inbraakpreventie is alleen zinvol als er camera′s zijn en/of mensen in de buurt zijn die reageren bij inbraak. Inbrekers kunnen bovendien baat hebben bij licht. Alternatieven zijn een alarminstallatie of een lamp die alleen aanspringt als er beweging is (bewegingsmelder). Bewakingscamera’s hebben tegenwoordig weinig licht nodig om goed te functioneren.
- Het aanprijzen van producten. Op tijden dat er mogelijke kopers langslopen, is etalageverlichting een deel van de marketingstrategie van winkels. Vaak is het in de late avond en nacht mogelijk om op geen of minder verlichting over te schakelen.
Foto: Sommige winkels laten het licht in hun etalages of de vollige winkelruimte branden
Oproep aan winkels
De gemeente vraagt eigenaren van winkels en andere bedrijven in het centrumgebied mee te helpen aan duurzaamheid, leefbaarheid en de gewenste sfeer. Ze vraagt hen bewust te verlichten door:
- te kiezen voor energiezuinige verlichting met een laag vermogen
- verlichting goed te richten op wat er verlicht moet worden
- verlichting uit te schakelen of te dimmen in de late avond en de nacht
Deze maatregelen verkleinen het contrast met de openbare verlichting en vergroten de verkeersveiligheid. Een centrumgebied met bewuste verlichting oogt prettiger voor passanten maar ook voor potentiële klanten.
Foto′s: in een kleinere dorpskern wordt de sfeer bepaald door openbare verlichting, verlichte etalages en aanlichting van gebouwen (De Wilp).
Foto′s: speciaal gevormde lantaarnpalen, reflecterende zuilen (schoolzone) en de verlichte kerk bepalen het straatbeeld in Niekerk.